Knjigovodstvo, igrač iz senke, početno odredište zajedno sa svakom biznis idejom, konačno odredište skoro svih finansijskih transakcija, često smatrano teretom umesto da zauzme mesto u počasnoj loži.

Za preduzeće, ono je mesto ulaza svega sa čim se radi, evidentiranja svega što izađe ka korisnicima i obavljanja većeg dela finansijskih transkacija; ono je i neiscrpan izvor podataka o finanasijskom stanju i mogućnostima za veći napredak preduzeća.
I, još mnogo toga što ne znamo a sa čim se knjigovođe nose u svakodnevnom radu.

Ako bliže pogledamo suštinu ove najvažnije sporedne stvari vidimo da sve sirovine i roba sa kojima se radi i trguje, prvo prođu kroz proces nabavke i kalkulacija, a onda se trebuju, obrađuju, prodaju i prolaze kroz knjigovodstvenu evidenciju baš kao i osnovna sredstva, alati i oprema neophodni za rad; istovremeno ne smemo da zaboravimo ni obim kapitala, prihoda, rashoda, potraživanja, obaveza, zaliha koji su takođe neizostavni deo poslovnog i knjigovodstvenog procesa.

Dok svim zaposlenima zarade dođu kao nagrada za vredan rad, knjigovođe, pod pritiskom propisa i raznih konkretnih slučaja, često prolaze kroz prave muke pri izradi njihovih obračuna i isplata.

Svako preduzeće je deo i državnog sistema i prema njoj ima obavezu davanja određenih izveštaja. Najpoznatije su čuvene POPDV i PDV prijave sa kojima knjigovođe ,,ratuju” mesečno ili tromesečno.

Kraj godine je final touch za svakog vrsnog knjigovodstvenog radnika jer tada svoj rad krunišu bilansima i završnim računima pošto i država i klijenti potražuju informacije o finansijskom poslovanju.

Neretko se dešava u praksi da knjigovođe koje obavljaju ovako kompleksne zadatke, bivaju u konstantnom rascepu između zahteva klijenata, s jedne strane i zakonskih propisa podložnih neretkim promenama, s druge strane.

Knjigovodstvo, kao zbir gore navedenih činjenica predstavlja jedan od najbitnijih aspekata poslovanja i kao takav zahteva krajnje kvalitetan i pouzdan alat za rad u vidu modernog softvera, koji će da obuhvati sve elemente knjigovodstvenog procesa a i više od toga. Upravo takav jedan objedinjen sistem podataka može da se odrazi na efikasnost u radu knjigovodstvenog dela firme a samim tim i na njeno celokupno poslovanje.

Iz pozicije višegodišnjeg iskustva u izradi softvera i sa ambicijom da stvaramo softverske alate kojima se olakšava i unapređuje rad a koji za cilj imaju unapređenje poslovanja napravili smo jedinstveno softversko rešenje – program AKTIV.

Naše softversko rešenje je osmišljeno tako da pojednostavljuje i olakšava rad knigovođama ali i da unapređuje celokupno poslovanje bilo koje kompanije.

Isprobajte Aktiv na: https://aktiv.rs/aktiv-demo/